14 Mayıs 2011 Cumartesi
TUNA NEHRİ
Tuna, Almanya'nın güneyinde Karaorman (Schwarzwald) bölgesinde Brege ve Brigach dağ ırmaklarının 678 m yükseklikteki Donau-Eschingen (Donaueşingen)'de birleşmesiyle meydana gelir. Tuna kaynağı Donaueschingen kasabasından fışkırarak ufak bir kanal sayesinde Brigach nehrine döküldüğü noktadan itibaren bu nehrin ismini Tuna diye anılır.
Donaueschingen'den Karadeniz'e döküldüğü Sulina limanına kadar uzunluğu 2779 km'dir. Bunun 2415 km'si üzerinde seyrüsefer yapılmaktadır.
Tuna nehri coğrafi bakımdan üçe ayrılır: Kaynağından Gönyü'ye kadar Yukarı Tuna (988 km), Gönyü'den Turnu Severin'e kadar Orta Tuna (860 km) buradan nehir ağzı Sulina'ya kadar Aşağı Tuna (931 km). Kaynağından denize döküldüğü noktaya kadar Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna olmak üzere toplam 10 ülkenin topraklarını katetmektedir.
Tuna nehri havzasının yüzölçümü 817.000 km2, uzunluğu 1690 km, eni ise 820 km'dir. Bu hidrografik havzada değişik uzunlukta 120 kadar ırmak ve nehir Tuna'yı beslemektedir. Bunlar arasında 500 km'den daha uzun olanlar İnn (505), Drava (894), Tisa (966), Sava (861), Morava (563), Olt (542), Siret (726) ve Prut Nehri (950)'dir.
Nehir taşımacılığına çok uygundur. Hollanda'dan Ren nehrinden başlayan seyahat, kanal geçişleri ile Tuna üzerinden Karadeniz'e devam edilebilir.
Tuna Nehri'nin isimleri [değiştir]Çekçe, Lehçe (dil) ve Slovakça: Dunaj
Almanca:Donau
Macarca: Duna
Slovence: Donava
Slovakça: Donay
Hırvatça: Dunav
Sırpça ve Bulgarca : Dunav/Дунав (Dunaiiro)
Rumence: Dunăre, Dunărea
Rusça ve Ukraynaca: Дунáй (Dunay)
Latince: Danubius, Danuvius, Ister
Eski Yunanca: Istros
Türkçe: Tuna
İbranice: Duner - דונער veya Tin'e - טינע
İtalyanca: Danubio
İngilizce: Danube
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder