14 Mayıs 2011 Cumartesi

K2 DAĞI


Karakurum'da Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle, Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır.
K2 ismini almasının sebebi, Hindistan'daki İngiliz sömürge yönetimi tarafından yürütülen Büyük Trigonometrik Ölçüm sırasında Karakurum Dağları üzerinde kodlanan ikinci dağ olmasıdır.[1] Dağın geleneksel ve yaygın olarak kullanıldığı kanıtlanan yerel bir adı yoktur.[2]
K2, 8.000 m.'den yüksek 14 dağ arasında çıkış sayılarına göre zirvesine en zor varılabilendir.[kaynak belirtilmeli] İlk başarılı zirve çıkışını 1954 yılında bir İtalyan ekip yapmıştır. Liderliğini Ardito Desio'nun yaptığı bu ekipte zirveye ulaşabilen dağcılar Lino Lacedelli ve Achille Compagnoni'dir. K2'ye tırmanan ilk kadın Polonyalı dağcı Wanda Rutkiewicz olmuştur. Türkiye'den ilk çıkışı 2001 yılında Nasuh Mahruki gerçekleştirmiştir.
En çok kullanılan tırmanış rotası, 1900'lerin başında K2 çevresine ilk ulaşanlardan Abruzzi dükü Luigi Amedeo'nun adının verildiği Abruzzi sırtı rotasıdır. Bu rotanın olduğu yüze ve ana kamp bölgesine yaklaşılırken sağ tarafta kalan Broad Peak silsilesi için yol ayrımı olan ve Paris'teki Concorde Meydanı'ndan adını alan bir meydan güzergahı üzerinden ulaşılır.
Yakın yıllara kadar dağcılar için ölüm oranı 1/3 iken, bu oran teknolojideki gelişmeler ve dağcıların tehlikeler konusundaki tecrübeleri sayesinde azalmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder