14 Mayıs 2011 Cumartesi

MURRAY NEHRİ



Murray Nehri, Avustralya'nın başlıca ve en geniş nehri.
Adını Sömürgeler Bakanı Sir George Murray'den alan nehir, Yeni Güney Galler'in güneydoğu kesiminde yer alan Kosciusko Tepesi yakınında Pilot Dağından doğar. Batı ve kuzeybatıya akarak Albury'nin yukarısında Hume Göletinden geçer ve Yeni Güney Galler ile Victoria arasındaki sınırın büyük bölümünü oluşturur. Morgan'da (Güney Avustralya) güneye doğru keskin bir dönüş yaparak Alexandrina Gölünden geçer ve Büyük Avustralya Körfezindeki Encounter Koyunda Hint Okyanusuna dökülür.
Toplam uzunluğu yaklaşık 2,375[1] km'dir. 1,072,905 km²'lik bir bölgenin sularını toplamasına karşın, yıllık ortalama debisi yalnızca 0.89 m³/sn'dir. Başlıca kolları Darling, Murrumbidgee, Mitta Mitta, Ovens, Goulburn, Campaspe ve Lodden nehirleridir.
Murray Vadisi buğday ve koyun yetiştirilen bir bölgede yer alması nedeniyle ekonomik bakımdan büyük önem taşır. Ülkenin en yoğun biçimde sulanan bölgesi olan Murray Vadisinde sığır ve koyun besiciliğinin yanı sıra tahıl ve meyve yetiştirilir, şarap üretilir. 1915'te, nehir suyunun kullanımını düzenlemek amacıyla, üç eyaletin ve İngiliz Uluslar Topluluğu'nun temsilcilerinin yer aldığı Murray Nehri Komisyonu oluşturulmuştur. Nehir üzerinde Hume Göleti ve Güney Avustralya sınırındaki Victoria Gölü vardır. 1949'da uygulamaya konan ve 1974'te tamamlanan Snowy Dağları Hidroelektrik Projesi'yle sulama ve hidroelektrik enerji elde etme amacıyla kullanılan su miktarı artırılmıştır. Bununla birlikte, proje ciddi tuzluluk sorunlarına yol açmış ve su gereksiniminin neredeyse tamamını Murray Nehrinden karşılayan Adelaide'e, zaman zaman, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarına göre içmeye uygun olmayan nitelikte su verilmesine neden olmuştur. Nehrin tuzluluğu sorunu günümüzde de önemini korumaktadır.
Murray Vadisindeki başlıca kasabalar Albury, Echuca, Swan Hill, Mildura, Renmark ve Murray Bridge'dir. Nehrin belirli bir ağzı olmadığı için okyanustan nehrin içlerine yolculuk yapmak mümkün değildir. Nehir üzerindeki suyolu trafiği eğlenceye yöneliktir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder